İnsani yardım operasyonlarında hesap verebilirlik neden bir zorluk olmaya devam ediyor?

miloya

New member
Geçen yıl doğal afetler yaklaşık 93 milyon insanı etkiledi ve 200 milyar doların üzerinde ekonomik kayba yol açtı. Birçoğunun dünyası birkaç saat içinde bir ev ve eşyadan, bir barınakta yaşamaya dönüştü; asla hayal bile edemeyecekleri korkunç bir gerçeklik. Afetlerden etkilenmek, insanların onurlu bir yaşam hakkına daha az sahip olduğu anlamına gelmez. Buna hakkınız var.

Hükümete göre Wayanad'daki doğal afet 231 kişinin ölümüne neden oldu ve 47 kişi hâlâ kayıp (HT_PRINT)

Acı çeken haberler ve görüntüler, insanları yardım ve şefkat sunmak için bir araya getirir. Ancak yaklaşımları bazen hedefi kaçırabiliyor. Afet mağdurlarının onurunun korunması, onların temel ihtiyaçlarının karşılanması kadar acil yardımın bir parçasıdır. Bazıları bağışları eski kıyafetler gibi istenmeyen ev eşyalarından kurtulmak ve iyilik yapmak için asil bir fırsat olarak görme eğilimindedir. Bu tür bir bağış yanlış yönlendirilir çünkü yardım alanların aşağılık olarak görüldüğü ve ihtiyaçlarını karşılamasa bile aldıkları her şey için minnettar olmalarının beklendiği bir güç dengesizliği yaratır.

İnsani yardımın nasıl sağlanması gerektiğini belirleyen Temel İnsani Standart (CHS), Sphere Standartları ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi Davranış Kuralları gibi küresel standartlar vardır. Bu standartlar, yardımın afetlerden etkilenenlerin onuruna saygı gösterecek şekilde sağlanması gerektiğini vurgulamaktadır. Yardım bir iyilik değil, insanların onurlu bir şekilde iyileşmesini sağlayan bir sorumluluktur.

Bu standartlar karşılanmazsa sonuçları ciddi olabilir. Aşırı kalabalık kamplar, kadınlar, kızlar ve LGBTQI bireyler için mahremiyet eksikliği ve yerel diyete uymayan yiyecekler veya yerel iklime uymayan giysiler gibi yetersiz malzeme yaygın sorunlardır. Bu acil sorunların ötesinde, bu tür hataların hassasiyeti artırdığına, kaynakları israf ettiğine, güveni zedelediğine ve topluluklar içinde şiddete ve sağlık koşullarının kötüleşmesine yol açtığına dair çok sayıda kanıt var.

Hindistan'da afetlerle baş etme şekli eyaletten eyalete büyük farklılıklar gösteriyor. Bu farklılık genellikle belirli bir süreçten ziyade sorumluların önceliklerinden kaynaklanmaktadır. Bazı liderler kaliteye ve hesap verebilirliğe öncelik verirken diğerleri bunu yapmayabilir, bu da değişen etkililiğe sahip tutarsız yanıtlara neden olur.

Bu sorunu çözmek için Hindistan'ın afet yardımı konusunda daha sistematik bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Bu, insan hatası riskinin azaltılması ve tutarlı kalitenin sağlanması anlamına gelir. Bunun önemli bir kısmı risk değerlendirmesidir. Şu anda bu değerlendirmelerin yürütülmesinde bir tutarlılık eksikliği bulunmaktadır. Bu değerlendirmelerin standart hale getirilmesi ve afet sonrasında hemen yapılmasının sağlanması, afetlere daha güvenilir müdahale edilmesine yardımcı olacaktır. Değerlendirmeye dayanarak, fonların tahsisi ve kaynakların kullanımı açıkça tanımlanmış kalite parametrelerine dayanmalıdır. Fonların serbest bırakılması için geçen süre, malzemelerin tedariki ve hareketi, malzemelerin uygunluğu ve kalitesi ve takip edilen süreçler her yanıttan sonra gözden geçirilmelidir.

Afet yardımında sorumluluk sadece kurallara uymakla ilgili değildir; aynı zamanda sağlanan yardımın etkilenenlerin ihtiyaçlarını gerçekten karşıladığından emin olmakla da ilgilidir. Bu, açık prosedürleri, sürekli eğitimi ve yardım alanların geri bildirimlerini içeren kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Yardımın gerçek zamanlı olarak izlenmesi, kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Ek olarak, yardım alan kişilerden geri bildirim toplamak, yardımın gerçekten onların ihtiyaçlarını karşıladığından ve varsayımlara dayalı olmadığından emin olmanıza yardımcı olabilir.

Afet yardımında sorumluluk isteğe bağlı değildir; bu bir zorunluluktur. Afetlerden etkilenen insanlar, onurlarına saygı gösteren ve gerçek ihtiyaçlarını karşılayan yardımı hak ediyor. Bunu başarmak için her adımda kaliteyi ve hesap verebilirliği ön planda tutan sistematik bir yaklaşıma ihtiyacımız var.

Hem Hindistan'da hem de küresel olarak müdahale, iyileştirme, önleme ve hafifletme konularında kalite ve hesap verebilirliğin bazı harika örnekleri var. Örneğin Japonya'da yapıların depreme dayanabilmesini sağlayan katı inşaat düzenlemeleri vardır. Birleşik Krallık ve Hollanda sel bariyerlerine ve diğer koruma önlemlerine yatırım yaparken, Taipei doğal afetlere karşı korunmak için bina stabilizatörleri kullanıyor. Hindistan, dayanıklı altyapıyı afet müdahale planlarına dahil ederek bu örneklerden ders çıkarabilir.

Afet yardımının zorlukları büyüktür, ancak bunların üstesinden gelinebilir. Hindistan, diğer ülkelerin en iyi uygulamalarından ders alarak ve gerçek değişime kendini adayarak hem etkili hem de insani bir afet müdahale sistemi oluşturabilir. Kalite ve sorumluluk sadece kelimelerden ibaret değildir; Yardım etmeyi amaçladıkları kişilere gerçekten hizmet eden bir afet müdahale sisteminin temelini oluştururlar.

Bu noktaya ulaşmanın yolu uzun ve hükümetlerin, STK'ların ve toplumun ortak çabasını gerektiriyor. Ancak bu ilkelere açık bir bağlılıkla, yalnızca hayat kurtarmakla kalmayıp, aynı zamanda zaten çok şey kaybetmiş olanların onuruna da saygı duyan bir afet müdahale sistemi oluşturmak mümkündür. Şimdi harekete geçme zamanıdır ve bu, insani yardımın tüm alanlarında kalite ve hesap verebilirliğe yeniden odaklanılmasıyla başlar.

Bu makale insani yardım ve kalkınma uzmanı Eilia Jafar tarafından yazılmıştır.