Öğretmenleri hapishaneden özgürlük sonrasına hazırlamak

miloya

New member
Milli Eğitim Bakanlığı, Aralık 2024'te 2019 Eğitim Hakkı Kanunu'nda değişiklik yaparak, final sınavından sonra geçme kriterlerini karşılayamayan okulların 5. ve 8. sınıf öğrencilerini okula devam etmesine izin verdi. Şu anda bu değişiklik Kendriya Vidyalayas, Jawahar Navodaya Vidyalaya ve Sainik okulları dahil olmak üzere yalnızca 3.000 merkezi okul için geçerlidir. Devletler kendi politikalarını seçmekte özgürdür. Örneğin Tamil Nadu eyalet hükümeti, devletin hapsetmeme politikasına sadık kalacağını ve öğrencileri terk etmeyeceğini söylüyor.

Öğretmen (dağıtım)

Birlik hükümetinin gözaltı yasağı politikasını kaldırmaya yönelik bu kararı, bunun öğrenci sonuçları ve okulu bırakma oranları üzerindeki potansiyel etkisi konusunda eğitimcilerde ve paydaşlarda karışık tepkilere yol açtı. Bu, genel olarak eğitim camiası için kritik bir soruyu gündeme getiriyor; Öğretmenlerimiz bu değişimi etkili bir şekilde yönetebiliyor mu?

Öğretmenler herhangi bir eğitim reformunun omurgasıdır. Bu politika değişikliğinin başarısı, öğrenme boşluklarını belirleme, hedefe yönelik müdahaleler sağlama ve öğrencileri duygusal ve akademik olarak destekleme becerilerine bağlıdır. UNESCO raporuna göre Hintli öğretmenlerin %50'sinden fazlası sınıfta farklılaşan öğrenme ihtiyaçlarıyla başa çıkma konusunda hazırlıksız hissediyor. Ülke şu anda iyi eğitimli eğitimci sıkıntısıyla karşı karşıya. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (2022-23) raporlarına göre, ülke genelinde sekiz milyondan fazla boş öğretmenlik kontenjanı bulunmaktadır ve bunun, bir milyondan fazla okulun yalnızca bir öğretmenle faaliyet gösterdiği kırsal alanlar üzerinde pratik bir etkisi vardır ve bu durum, okuldaki öğretmen adaylarını önemli ölçüde etkilemektedir. eğitim kalitesi.

Cezaevi sonrası dönemde öğretmenlerin karşılaşabileceği bazı zorluklar:

• Artan Hesap Verebilirlik: Politika değişikliğiyle birlikte öğretmenler artık öğrencilerinin sonuçlarından daha fazla sorumlu olacak. 2021 Ulusal Başarı Anketi'ne (NAS) göre 5. sınıf öğrencilerinin yalnızca %32'si temel matematik becerilerini gösterdi. Bu veriler öğretmenlerin temel öğrenmeye odaklanma ihtiyacını vurgulamaktadır. Ancak artan hesap verebilirlik, öğretmenlerin üzerinde öğrencilerin asgari notları almalarını sağlama konusunda baskıya yol açabilir.
  • Özel derse daha fazla odaklanma: Değişim, zor durumdaki öğrencilere özel ders verilmesini gerektiriyor. Öğretmenler bu öğrencileri erken tespit etmeli, hedefe yönelik müdahaleler uygulamalı ve ilerlemelerini takip etmelidir. Azim Premji Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, 2. ve 6. sınıflardaki çocukların yaklaşık %92'sinin pandemi sırasında öğrenme kaybı yaşadığını ortaya çıkardı. Bu boşlukları kapatmak için öğretmenlerin veriye dayalı öğretim yöntemlerini benimsemeleri gerekir.
  • Pedagojik yaklaşımda değişim: Test sonuçlarına yeniden odaklanılması, öğretmenlerin geleneksel, test odaklı öğretim yöntemlerine yönelmesine neden olabilir ve potansiyel olarak bütünsel gelişimi tehlikeye atabilir. Öğretmenler, öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme becerileri ve duygusal dayanıklılık geliştirmelerini sağlamak için akademik titizlik ile deneyimsel öğrenmeyi dengelemelidir.
  • Sınıfta Stresi Yönetmek Başarısızlık korkusu öğrencilerde stres düzeyini artırabilir. NCERT tarafından yapılan bir ankete göre öğrencilerin %80'inden fazlası sınavla ilgili stres bildirdi. Öğretmenler, öğrencilerin duygularını yönetmelerine ve gelişen bir zihniyet oluşturmalarına yardımcı olacak danışmanlık becerilerine sahip olmalıdır.
Bu politika değişikliği, bir öğretmenin kolaylaştırıcı ve lider olarak gelişmesi için ideal bir fırsat sağlar. Öğretmenler, çocuk merkezli öğretim uygulamalarını benimseyerek, bireysel öğrenme boşluklarını ele alarak ve okul yetkilileri ve ebeveynlerle işbirliğini teşvik ederek destekleyici bir ekosistem oluşturabilir. Sonuçlara ilişkin bu ortak sorumluluk, öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin daha iyi öğrenme sonuçları elde etmek için birlikte çalışmasını sağlar.

Güçlü ve etkili öğretmen kapasitesi geliştirme programları/Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) programları, sorunsuz bir geçiş sağlamanın anahtarı olabilir.

RTE Yasası 2009 yılında kabul edildiğinde, şu ifadeleri içeren 16. Maddeyi içeriyordu: “Okula kabul edilen hiçbir çocuk, ilköğretimi tamamlanana kadar herhangi bir sınıfta tutulamaz veya okuldan uzaklaştırılamaz.” Bu Eğitim Hakkı Yasasının temel amacıdır. sosyo-ekonomik durumları ne olursa olsun tüm öğrenciler için stressiz bir ortam yaratmak ve akademik formları ne olursa olsun öğrencileri 8. Sınıfa kadar destekleyerek okuldan ayrılma oranlarını azaltmaktı. 2012 Geeta Bhukkal Komitesi raporuna göre, 2009'da öğrencilerin %9'undan fazlası okulu bıraktı; bu oran 2012'de %6'ya düştü. CBSE, 2009 yılında 10. Sınıf öğrencilerinin geçme yüzdesinin %88 olduğunu ve 2012'de bu oranın %98'e yükseldiğini bildirdi.

2023 yılında 6,5 milyondan fazla 10. ve 12. sınıf öğrencisi kurul sınavlarında başarısız oldu. 2008 yılında 5. sınıf öğrencilerinin %56'sı 2. sınıf ders kitaplarını okuyabilirken, bu oran 2022'de %42,8'e düştü (ASER raporu). Aynı durum temel matematik için de geçerli: 2008'de ankete katılanların yaklaşık %37'si bölmelerde uzmanlaştı, 2022'de bu sayı %25'e düştü. Tüm bu rakamlar, 2009 tarihli Eğitim Hakkı (RTE) Yasası'nın paydaşlarının, tutukluluğu önleme hükmünün akademik başarısızlığı engellemeyebileceği, yalnızca geciktirebileceği iddiasıyla eleştirilerine yol açtı.

Hapsedilmeme politikasından uzaklaşma, ülkenin eğitim ortamında önemli bir değişimi temsil ediyor. Hükümetin amacı akademik başarıyı artırmak olsa da, bu reformun başarısı büyük ölçüde eğitimcilerin yeni Uyarlayabilir çerçeve koşullarına ne kadar iyi uyum sağladığına bağlı. Daha yüksek okulu bırakma oranları gibi istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için öğretmenlerin çeşitli öğrenme ihtiyaçlarına yanıt vermeye, duygusal destek sağlamaya ve iyileştirme stratejilerini uygulamaya iyi hazırlanmış olmalarını sağlamak önemlidir.

Öğretmenler, bu reformu ek bir yük olarak görmek yerine, bu değişikliği öğretim uygulamalarını geliştirme ve öğrenmenin daha etkili ve etkili kolaylaştırıcıları haline gelme fırsatı olarak görmelidir. Öğretmen kapasitesi geliştirme programlarına, akran öğrenme ağlarına ve öğrenciler ve öğretmenler için zihinsel sağlık desteğine odaklanmak, hazırlık açığının kapatılmasına yardımcı olabilir.

Temel öğrenmeye öncelik vererek, veriye dayalı öğretimi benimseyerek ve sosyal topluluklardaki ebeveynler ve eğitimcilerle işbirliğini artırarak, bu potansiyel zorluklar eğitimin genel kalitesini iyileştirecek fırsatlara dönüştürülebilir. Bu ortak sorumluluk, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin hapsedilmediği süre boyunca başarılı olmak için daha iyi donanıma sahip olmalarını sağlayacaktır.

Bu makale Sterlite EdIndia Vakfı Direktörü Sonakshi Agarwal tarafından yazılmıştır.