Tarife savaşları ve bunların sosyal gelişim üzerindeki etkileri

miloya

New member
Giderek daha ilişkili bir küresel ekonomide, koruyucu siyaset ve misilleme önlemlerinin uygulanması ile karakterize edilen tarife savaşlarının dirilişi, hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum tarafından takip edilen sosyal kalkınma gündeminde ciddi bir tehdittir. Toplu pazarlık politikası genellikle yerli endüstrileri koruma kisvesi ve ticaret ağırlıklarının düzeltilmesi altında haklı çıkarılırken, kasıtsız sonuçları ekonomik sektörün çok ötesinde ve sağlık, eğitim, yoksulluğun yok edilmesi, açlığın azaltılması, göç ve çevresel bakım gibi sosyal sektörleri etkilemektedir. Artan jeopolitik gerilimler göz önüne alındığında, özellikle ABD ve Çin ve işlenen AB ticaret düzenlemeleri arasında, bu ticaret dinamiklerinin küresel sosyal refahı nasıl etkilediğini analiz etmek çok önemlidir.

ABD Başkanı Donald Trump (Bloomberg)

Sağlık sektörü, dünya çapında bağlanan tedarik zincirlerine bağımlılığı nedeniyle en yakın alanlardan biridir. Sağlıktaki tıbbi cihazlar, ilaçlar ve kritik altyapılardaki gelenekler maliyetleri önemli ölçüde artırabilir ve böylece erişilebilirliği azaltabilir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı sistemlerini tehdit edebilir. Covid 19 Pandemi sırasında, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler, korumacı önlemlerle sıkılan küresel tedarik kısıtlamaları nedeniyle ithal ventilasyon cihazları ve kişisel koruyucu ekipmanlar için şişirilmiş fiyatlardan muzdaripti. Dünya Sağlık Örgütü 2023 (WHO) tarafından yapılan bir rapora göre, temel sağlık sistemi için tahmini bir değişim maliyetleri, yerel üretimi artırmak isteyen ülkeler tarafından uygulanan tarifeler tarafından daha da kötüleşen pandemik tedarik zinciri düzenlemelerine göre kaydedildi. Bu eğilim, yerli ilaç üretim becerilerinin eksik olduğu düşük gelirleri olan ülkeler üzerinde orantısız bir etkiye sahiptir, bu da sağlık sağlayan ve sürdürülebilir kalkınma 3 (iyi sağlık ve kuyu) yönündeki ilerlemeyi geciktirir.

Eğitim sistemleri, rahatsız edici ticaretin ve kısıtlı bütçe bütçesinin sonuçlarına da duyarlıdır. Birçok ülkede, özellikle uluslararası yardım ve ticarete dayalı gelire bağlı olanlar, tarife savaşları, kemer sıkma önlemlerini ve eğitim de dahil olmak üzere kamu harcamalarındaki kesintileri zorlayan ulusal gelirin azalmasına yol açar. Dünya Bankası 2024'ün küresel ekonomik görünümü hakkındaki rapor, küresel eğitim yatırımlarının, koruyucu ticaret rejimlerine kıyasla yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle 210 milyar ABD dolarının kümülatif bir eksikliğine maruz kalabileceği konusunda uyardı. Buna ek olarak, büyük bir kısmı ithal edilen eğitim cihazlarındaki ve teknoloji maliyetlerindeki artış, özellikle kırsal ve yetersiz topluluklarda özellikle etkilidir. Bağışçılar tarafından finanse edilen sınır ötesi eğitim ortaklıklarının ve programlarının önemli bir rol oynadığı Afrika'da, artan bir ticaret çerçevesi, UNESCO'nun 2023 Eğitim İzleme Raporundan olduğu gibi, eğitim altyapısındaki doğrudan yabancı yatırımlarda bir azalmaya yol açmıştır.

İstihdam ve piyasa istikrarı ile yakından ilişkili olan yoksullukla mücadele çabaları, küresel ticaret ilişkilerinin oynaklığı ile önemli ölçüde raydan çıkarıldı. Gelişmekte olan ülkeler tarım ve üretim ihracatına özellikle duyarlıdır. Örneğin, Sahara'nın güneyindeki Afrika ülkeleri, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki korumacı siyaset nedeniyle kakao ve pamuk gibi hammadde talebinin azalmasıydı. Afrika Kalkınma Bankası, Afrika'da 1,5 milyona kadar işin küresel tarifelerde her% 10'luk artış için risk altında olduğunu tahmin ediyor. Buna ek olarak, ticari engeller günlük mallar için tüketici fiyatlarını artırır, hane halkı bütçeleri yükledi ve daha fazla insanı yoksulluk sınırının altına iter. Uluslararası Para Fonu, özellikle pandemik ekonomik toparlanma ile ilgilenen bölgelerde, tarife buzağılarının mevcut eğilimi devam ederse küresel yoksulluğun% 3 artabileceğini öngörmüştür.

Her ikisi de uluslararası gıda mallarının akışı ile yakından bağlantılı olan açlık ve beslenme belirsizliği, ticaret kısıtlamalarından da güçlü bir şekilde etkilenmektedir. Piyasalarını korumak için gıda üretimi üreten ülkeler, son yıllarda gıda ithalatındaki darboğazları sıkılaştıran ihracat kısıtlamaları getirmiştir. 2022'de Hindistan, yerli enflasyonda buğday ve pirinç için ihracat yasakları uyguladı, bu da birkaç Afrika ve Güneydoğu Asya ülkesinde önemli yiyecek gıda gıdalarına yol açtı. Dünya Gıda Krizleri Gıda Programı'nın (2024) küresel raporuna göre, akut beslenme belirsizliği olan 345 milyon kişi, ana faktör olarak ticaret bozuklukları ile bir önceki yıla göre 25 milyon artışa maruz kaldı. Gübreler ve tarım makineleri üzerindeki gelenekler verimliliği etkiler ve yerel gıda fiyatlarını artırır ve marjinalleştirilmiş kırsal toplulukları orantısız bir şekilde etkiler.

Göç, ticaret politikasının ve ekonomik istikrarın etkileşimi ile karakterize edilen bir başka sosyal fenomendir. İhracat potansiyelinin azalmasından kaynaklanan ekonomik salınımlar ve azaltılmış istihdam fırsatları genellikle göç için itme faktörleri olarak işlev görür. Bununla birlikte, korumacı rejim daha kısıtlayıcı göç politikası alma ve göçmen nüfuslarda koruma ihtiyacı olan acil durumları birleştirme eğilimindedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, yükselen retorik ve göçe karşı sınır dışı etme oranları daha geniş bir milliyetçi ekonomik politikayla ilişkilendirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Orta Amerika'dan sığınmacılar ve ekonomik göçmenler, menşe ülkeleri ticaretin dışlanmasıyla daha da kötüleşen ekonomik krizlere maruz kalsa bile, gözaltı ve sınır dışı edilmeye giderek daha fazla maruz kaldılar. Ekonomik korumacılığın yakınsaması ve sosyal dışlanma böylece eşitsizliği, yabancı düşmanlığı ve sosyal gerilimleri kötüleştiren bir geri bildirim döngüsü yaratır.

Çevre koruma çabaları genellikle ekonomik tazminat dönemlerinde yıkılır. Gelir ve ekonomik durgunluk azaltılmış birçok ülkede, kısa vadeli endüstriyel karlar lehine çevre programları. Ticaretin rekabet gücüyle ilgili endişelerden sonra kısmen haklı olan Trump yönetiminin bir parçası olarak çevre koruma önlemlerinin geri dönüşü, güçlü bir örnek olarak hizmet etmektedir. Birleşmiş Milletler Çevre Programına (UNEP) göre, yenilenebilir enerjilere küresel yatırımlar 2023'te%12 düştü ve böylece federal devletlere ticaret kayıplarından etkilenen ev kısıtlamaları olarak adlandırıldı. Buna ek olarak, güneş koleksiyoncuları, elektrikli araçlar ve rüzgar türbinleri gibi yeşil teknolojiler için tarifeler, tanıtımlarını caydırır ve iklim koruma planlarını bozar. Örneğin, AB tarifeleri Avrupa pazarındaki fiyatları tahmini%15 oranında artırdı ve enerji geçiş hedefleri için çok önemli olan gecikmiş projeler. İklim krizi küresel ekosistemleri ve geçim kaynağını tehdit etmeye devam ettiğinden, ekonomik milliyetçilik tarafından tetiklenen çevre politikasındaki herhangi bir gerileme uzun vadeli gezegensel sonuçlara sahiptir.

Bu zorlukların sentezi ile tarife savaşlarının sadece ekonomik araçlar değil, yanlışlıkla küresel sosyal gelişimin yörüngesini etkileyen araçlar olduğu açıktır. Küresel tedarik zincirlerinin ağ oluşturması, ticaret bozukluklarının iç kapasite, sosyal altyapı ve kamusal refah üzerinde basamaklı etkileri olduğu anlamına gelir. Bunu ele almak için, ticaret politikasının yeni bir kalibrasyonu acilen gereklidir, sosyal etkiler dahildir ve 2030 gündeminin sürdürülebilir kalkınma için durdurulmasını sağlar. DTÖ, IMF ve bölgesel ticaret blokları gibi kurumlar, uyuşmazlıkların arabuluculuk ve ekonomik büyümeye ek olarak insani gelişmeye öncelik veren kooperatif çerçeve koşullarının geliştirilmesinde daha proaktif bir rol oynamak zorundadır.

Tarifeler ekonomik egemenlik bayrağının bir parçası olarak kısa vadeli ulusal çıkarlara hizmet edebilirken, küresel sosyal refah üzerindeki daha geniş etkileri güçlü maliyetlerdir. Sağlık sistemleri, eğitime erişim, yoksulluk kontrolü, beslenme güvenliği, göç dinamikleri ve çevre koruması, ebb ve küresel ticaret akışı ile yakından bağlantılıdır. Korumacı stratejiler, eğer sosyal etkilerinden bağımsız olarak takip edilirlerse, onlarca yıllık kalkınma ve insan haklarında ilerleme riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle, siyasi kararın, ekonomik zorunluluğu sosyal adalet, sürdürülebilirlik ve uluslararası dayanışma ile uyumlu hale getiren bütünsel, çok taraflı bir ticaret yaklaşımı sürdürmeleri şarttır.

Bu makale Gunwant Singh, Lehrter, Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Çalışmaları, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Neu -Delhi tarafından yazılmıştır.