Eğitim için doğrudan performans aktarımını yeniden yorumlayın

miloya

New member
Hindistan'da okul koşullarının başladığı her yıl, milyonlarca anne çocuklarının geleceği için örtük olarak finanse ediliyor. Bankadan yapılan bir uyarı, hükümetin hesabına bir sübvansiyon ödediğini doğrular – kitaplar, üniformalar ve öğrenim ücretleri için karakteristik. O anda, bir refah kılavuzu bir ebeveynin vaadine karşılık gelir.

Eğitim

Hindistan'da DBT modelinin (doğrudan fayda transferi) okul eğitiminde uygulanması, onur ve seçimi ailelere taşıyarak iyi bir yaklaşım izlemiştir – onur garantisine dayanan bir yasa. Verimlilik ve içermeye yönelik bu adım, eleştirel bir soruyu cevapsız bırakıyor: Bunun gerçekten amaçlandığı gibi eğitim için çıktı olduğundan nasıl emin olabiliriz?

Hindistan'daki DBT programlarının oluşum ile ilişkili kapsamı önemlidir. Uttar Pradesh (büyük miktarlar da dahil olmak üzere bu tür sistemleri çeşitli koşullar atadı £2024-25'te 1.000 crore) ve Gujarat (( £2025'te 313 crore).

Bu programlar, doğrudan para transferlerinin hem koşullu hem de koşulsuz modellerle eğitim sonuçlarını desteklediği uluslararası örnekleri – Mexicos Prospera, Brezilya Bolsa Família ve Bangladeş'in ortaokul yardımı – yansıtmaktadır.

Bu programlar güçlü görünse de, başarıları sadece kararlılığa değil, aynı zamanda fonların uygun kullanımına ve işte boşluğa da bağlıdır.

1985 yılında eski Başbakan Rajiv Gandhi, hükümet tarafından verilen her rupinin sadece 15 aynaya ulaştığını söyledi. Şimdi DBT sübvansiyonu akıyor ve Hindistan'da para öderken şeffaflığı artırıyor, kurtardı £3.48 Lakh Mart 2023'e kadar.

Ancak, nihai masrafların zulmü ve izlenmesi kör bir nokta olmaya devam etmektedir. Bu, bu tür planların altındaki toplam baskılar her yıl sektörleri geçiyorsa önemlidir ( £24-25 mali yılda 7.05 lakh crore).

Giderlerin görünürlüğü olmadan, devlet sübvansiyonlarının etkileri hakkında veri kontrollü bilgi oluşturma olasılığını kaybederiz. Bu, özellikle diğer acil bütçe ihtiyaçları yönünde okul materyali veya öğrenim ücretleri için destek yönlendirilebilirse geçerlidir. Öyleyse kendimize soruyoruz: Finansal transferleri eğitim sonuçlarına nasıl çeviriyoruz?

Hindistan, teknik sistemler aracılığıyla diğer segmentlerde benzer zorlukları çözmeye başlamıştır. Hindistan Ulusal Payments Corporation (NPCI) tarafından tanıtılan E-RUPI dijital kupon sistemi böyle bir plan sunuyor. Bu, hizmetlerin aktarılması için hiçbir banka hesabı gerekmeyen ve yalnızca belirtilen hizmet sağlayıcılarından onaylanmış mal veya hizmetler için kullanılabilen önceden yapılmış, özel bir dijital araçtır.

Gübre sektöründe başarılı bir pilot olarak, çiftçiler e-rupi kuponları aldı ( £Hükümet sistemleri için 100.000 ve £Özel birimler için 10.000). Bu, sübvansiyonu amaçladığı amacıyla kısıtlayarak kuponları gerçekleştirmeyi ve kötüye kullanımı azaltmayı kolaylaştırdı.

Bu sektörde başarılı bir pilot ile şu soru şudur: Neden aynı prensibi eğitim sübvansiyonlarına uygulayamıyoruz?

Şimdi kupon alan annelerin QR kodları veya okul bakımı, öğrenim ücretleri, ulaşım araçları, beslenme katkı maddeleri ve hatta sağlık sınavları için kullanılabilecek SMS mesajları olarak hayal edin. Çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamak için serbest bir el, sübvansiyonun amacını yerine getirmesini sağlayan bir çerçevede kontrol ve seçimi tutmanızı sağlar.

Bu üç ana avantaj sunar:

· Değişim izleme: Hükümetler fonların nasıl kullanıldığını analiz edebilir ve daha iyi planlamayı sağlayabilir.

· Lekaj Önleme: Kuponlar ile ilişkili olmayan alımlar için türetilemez.

· Davranışsal Dövmeler: Çocuğunuzun eğitimine yatırım yapmak için fonlardan belirli kullanım notlarına bağlanma.

Hedeflenen DBT kavramı umut verici olsa da, refah mimarisindeki her değişim siyasi ve sosyal hassasiyetle uygulanmalıdır. Mevcut sistemlerin aniden revizyonu, direnci veya kasıtsız sonuçları tetikleyen risk alırken, adım adım yaklaşımı politik olarak sürdürülebilir bir geçiş sunar. Örneğin:

● 1. Yıl: Toplam DBT miktarının% 10-20'sine yönelik amaç kuponlarının tanıtılması.

● 2. Yıl: Yararlanıcıların geri bildirimlerine ve sistem istikrarına dayanarak bu oranı%30-40'a çıkarın.

Orijinal

Bu kademeli yaklaşım, annelerin, sağlayıcıların ve yöneticilerin adapte olması gereken süreyi dikkate alırken, siyasi karar -yapımcılar, ampirik kanıtlara dayalı sistemlerin iyileştirilmesi için alan sağlar.

Hindistan bu reformu uygulamaya özgüdür. Yönetimler zaten inşa edilebileceği gibi merkezi bir dijital altyapı oluşturdu ve E-Voucher'ların ölçekte tanıtılmasına tanıtılabilecek UPI, Digilocker ve Jam-Trinity (Jan Dhan Hesapları, Aadhaar ve Mobil İletişim). Hindistan Ulusal Payments Corporation (NPCI) arasındaki işbirliği ile eyalet ve eğitim departmanları hükümetleri, başlamadan devlete özgü kupon ekosistemleri tarafından oluşturulabilir.

En önemli şey, e-rupi'nin (gübre sübvansiyonlarını gübrelemek için kullanıldığı) akıllı telefonlar veya internet erişimi gerektirmemesidir. Temel telefonlarda SMS ile çalışabilir, bu da kırsal ve düşük gelirli hane halkları için entegre olduğu anlamına gelir.

Erişim, teknoloji ile çalışan her modelde yaygın bir sorundur. Bunu düzeltmek için hükümetler, hanehalklarını doğrudan hüküm veya taksite dayalı ödemeler yoluyla temel bir cep telefonu almaya haklı çıkarmak için DBT fonlarının ilk dilimini yapabilir. Bu, avantajları sağlayan cihaza erişim eksikliği nedeniyle hiçbir çocuğun geride kalmamasını sağlayabilir.

Güven ve yetkilendirmeyi koruyan yeni tasarlanmış bir DBT çerçevesi, bir harcama sadakati seviyesi eklenirken, pilot programlarda görülebileceği gibi hem gerekli hem de erişilebilir.

Her biri için £100 DBT için harcandı, kendimize sormalıyız: Bu bir çocuk kitabına, otobüs geçişine, beslenmeye, özel derslere veya sağlık hizmetlerine katkıda bulundu mu? Bu soruyu cevaplayamazsak, kamu masraflarını kamu varlığı ile birleştirmiyoruz.

DBT dönemi, görüşmeyi refah vergisinden haklı olarak erteledi. Bir sonraki atlama, iletimden dönüşüme olmalıdır. Çünkü bu alarm bir annenin telefonuna gidip gelirse, birden fazla depozitoyu onaylamalıdır. Size güvenen, sizi destekleyen ve çocuğunuzu güçlendiren bir sisteme işaret etmelidir.

Bu makale, okul eğitimi eski ana sekreteri Praveen Prakash, Andhra Pradesh hükümeti tarafından yazılmıştır.