Kuru baklagiller nasıl saklanmalıdır

Kuru baklagiller nasıl saklanmalıdır

Kış aylarının ve Türk mutfaklarının vazgeçilmezi olan kuru baklagiller protein açısından oldukça zengin besinler grubunda yer almaktadır. Kuru baklagiller uygun saklama koşullarında uzun bir süre dayanıklık gösterebilirler. Fakat uygun olmayan koşullarda ise böceklenme ve küf olabilir. Bakliyatları kavanoza koymadan önce iyice kuru olup olmadığını da kontrol etmek gerekir. Aralarında hafif yaş olan baklagiller diğerlerinin de bozulmasına neden olur.

Kuru baklagiller hava almayan kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Kuru baklagilleri saklarken hava ile teması kesilmelidir.

Eğer hava ile temas ederse böceklenme ve kelebeklenme gibi durumlar meydana gelir. Aynı zamanda nem alması da önlenmelidir. Eğer nem alırsa kısa bir sürede küflenir ve bozulur. En doğru saklama yöntemi ise vakumlu poşetler veya vakumlu kaplar içinde saklamaktır. Fakat cam kaplar daha çok önerildiği için hava almayan cam kaplarda da saklanabilir. Bu şekilde vakumlu kaplarda saklanan kuru baklagiller hava ile tema etmediği için daha uzun ömürlü olurlar ve bozulma ihtimali olmaz. Eğer bazı kuru baklagilleri ( nohut gibi ) pişirilmeye hazır halde saklamak isterseniz haşladıktan sonra suyunu iyice süzüp kuru hale getirdikten sonra kilitli buzdolabı poşetine hava almayacak şekilde koyup derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kuru baklagiller doğru bir şeklide saklandığı zaman hem ağlık açısından hem de lezzet açısından daha güzel olacaktır.