Miras Singapur'da Wong ile devam ediyor

miloya

New member
Yirmi yıllık istikrarlı liderliğin ardından Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, dikkatle planlanmış bir siyasi veraset sürecinin doruk noktasına işaret ederek 15 Mayıs'ta istifa etme niyetini açıkladı. Görevi devretme kararı, aralarında Kovid-19 salgınının devam eden etkisi de dahil olmak üzere benzeri görülmemiş zorlukların olduğu bir ortamda geldi.


Başbakan Lee Hsien Loong (AFP)

Dikkatlice planlanmış bu geçiş sürecinde, Halkın Hareket Partisi (PAP) milletvekillerinin oybirliğiyle desteğini alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lawrence Wong, seçilen halef olarak ortaya çıkıyor. Wong'un Singapur'daki en yüksek makama yükselişi, ülkenin yönetiminde yeni bir sayfaya işaret ediyor.

HT, her zaman, her yerde kriket yakalamanın tek adresi olan Crick-it'i tanıtıyor. Şimdi keşfedin!

Bu ana giden yol karmaşıklıklarla doluydu. Lee'nin ilk halefi Heng Swee Keat, aksilikler yaşadı ve sonunda Nisan 2021'de olası varis pozisyonundan feragat etti, bu da Lee ve PAP tarafından veraset planlarının yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Kapsamlı bir inceleme sürecinin ardından Wong, Singapur'un geleceğine yönelik deneyim ve vizyonun bir karışımını bünyesinde barındıran, tercih edilen halef adayı olarak ortaya çıktı. Wong'un başbakanlığa yükselişi, 2016'da başlayan uzun bir destanın doruk noktasına işaret ediyor ve Singapur'un siyasi ortamının doğasında olan dikkatli planlama ve müzakerenin altını çiziyor. Wong, liderliği üstlenirken Singapur'u hızla gelişen küresel ortamda yönlendirmek ve vatandaşları için süreklilik ve refah sağlamak gibi göz korkutucu bir görevi üstleniyor.

Wong, Singapur'un Kovid-19 krizine müdahalesini koordine etmedeki merkezi rolü nedeniyle ön plana çıktı ve 1965'teki bağımsızlığından bu yana şehir devletinin dördüncü lideri olma yolunda ilerliyor. Singapur medyasında geniş yer bulan Wong'un kapsamlı özgeçmişine ve siyasi kariyerine odaklandı. Bunlar arasında 14 yıllık dikkate değer memurluk görevi, 2011 yılında milletvekili seçilerek siyasete girişi ve daha sonra Kültür Bakanı, Milli Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı olarak atanması yer alıyor. Wong'un, hükümetin müdahale komitesine dönemin Sağlık Bakanı Gan Kim Yong ve halefi Ong Ye Kung ile birlikte başkanlık ettiği Kovid-19 salgını sırasındaki liderliğine özellikle dikkat edildi. Ayrıca haberde Wong'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eğitim geçmişi vurgulandı ve onun kişisel ilgi alanları ve hobileri hakkında bilgi verildi.

Wong aynı zamanda partinin dördüncü nesil 4G ekibinin bir parçası ve aynı zamanda İleri Singapur tatbikatına da liderlik ediyor. Singapur'un sosyal sözleşmesini yeniden canlandırmak amacıyla Haziran 2022'de başlatılan İleri Singapur girişimi, 200.000'den fazla Singapurludan katkı topladı ve bu, ulusal ahlakta gözle görülür bir değişime işaret etti. Singapur Rüyası'nın bu dönüşümü, salt maddi arzuların ötesine geçiyor ve gerçekleşme, amaç ve anlam kavramlarını da kapsıyor. Özellikle genç demografik gruplar arasında, çeşitli sosyal ve ekonomik alanlarda adalet, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularına daha fazla vurgu yapılmasıyla birlikte varoluşsal ve toplumsal kaygılara yönelik artan bir eğilim söz konusudur. Post-materyalist değerlere böyle bir geçiş, Singapur'un gelişmekte olan bir ekonomiden gelişmiş, yüksek gelirli bir ekonomiye geçişiyle tutarlıdır. Dahası, Forward Singapur'un raporu yalnızca 4G liderliğinin mücadele etmesi gereken gelişen toplumsal manzarayı vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda bu yeni sosyal sözleşme kapsamında gelecekteki yönetişim paradigmasını da aydınlatıyor. Wong'un liderliğinde, bu arzular, bunların gerçekleştirilmesine odaklanmış bir bağlılıkla, meyve vermeye yakındır.

Wong'un önünde duran sayısız zorluklar arasında yaklaşan genel seçimlere (GE) hazırlanmak ve önemli ekonomik sorunlarla mücadele etmek yer alıyor. Yakın zamanda 4G liderlik geçişi için zaman çizelgesini belirlemesine rağmen, daha sonra liderliğin yeniden canlandırılması zaten Wong'un acil öncelikleri arasında yer alıyor. Analistler, özellikle Kasım 2025'ten önce bir sonraki GE'nin ufukta belirmesi ihtimali göz önüne alındığında, Bay Wong ve ekibinin Singapurlular arasında güveni artırmasının ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. 4G politika yetkililerine halka açık bir tanıtım yapmanın ötesinde, Wong'un ikna edici bir açıklama yapması gerekecek. Bildiri, parti sadakatini güvence altına almak ve önemli seçimlere hazırlığı sağlamak için Singapur'un geleceğine ilişkin vizyonu formüle ediyor.

Ülkesini daha zor olması beklenen bir dönemden geçirirken, sosyal politika ve Singapur'un küresel önemi de dahil olmak üzere diğer acil konular gündeminin ön sıralarında yer alıyor. Ayrıca, yüksek değişkenlik ile karakterize edilen mevcut küresel jeopolitik ortam, yeni Başbakan olarak Wong'un özel ilgi göstermesini gerektiriyor. Bu karmaşıklığın üstesinden gelmek, mevcut uluslararası ilişkileri güçlendirmek ve yeni ittifaklar oluşturmak için ortak diplomatik çabalar gerektiriyor.

Buna ek olarak, iş yaratma ve artan yaşam maliyetlerinin düşürülmesi gibi ekonomik ve geçim kaygılarının ele alınması, zorlu küresel durum göz önüne alındığında büyük önem taşıyor. Olası stratejiler arasında mali yüklerin hafifletilmesi için desteğin büyük oranda hane halkına genişletilmesi yer alabilir.

Ayrıca, Forward Singapur'da özetlenen kapsayıcı gündem ve girişimler önümüzdeki aylarda ilgi görecek ve orta vadede bu çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için kapsamlı bir çerçeve sağlayacaktır.

Kutlama vaadinde Wong, bir Haber mesajıyla Singapur halkının refahına ve isteklerine derin bir bağlılık duyduğunu ifade ederek, kamu hizmetine sarsılmaz bir bağlılık duygusunu ifade etti. Her sözüyle, enerjisinin her zerresini milletin iyiliğine harcayarak geçmiş liderlerin mirasını onurlandırma konusundaki sarsılmaz kararlılığının altını çizdi. Hayalleri ve eylemleri özenle bir araya getirerek, her zaman kolektif refaha odaklanarak, popüler endişeleri ele almak ve yönetimin karmaşıklıklarını aşmak için bir yolculuğa çıkıyor. Bunu yaparken Wong, Singapur halkının ideallerinden ve özlemlerinden ilham alarak liderlik meşalesini alçakgönüllülük ve dürüstlükle taşımaya çalışıyor. Taahhüdü, Singapur'un ve halkının refahına ve refahına kendini adamış bir liderliğin kalıcı mirasını sürdürerek, her vatandaşın ihtiyaç ve isteklerinin çabalarının merkezinde yer almasını sağlayan kararlı bir hizmet taahhüdünü içermektedir.

Bu makale Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler Uzmanları Ananya Raj Kakoti ve Gunwant Singh tarafından yazılmıştır.